Торт – традиційне, святкове блюдо на дні народження, весілля, корпоратив та інших святах. Цей десерт подобається не тільки дітям, а й дорослим. Зараз магазини рясніють великим різноманіттям тортів, і щоб не загубитися в цьому асортименті, потрібно хоч трохи розбиратися в їх різновидах. Ця стаття допоможе вам дізнатися про класифікацію та види тортів.
Торти можна класифікувати за різними критеріями, таким як
- Спосіб приготування,
- Тип коржів,
- Складність конструкції,
- Тип начинки,
- Форма.
Класифікація тортів за способом приготування:
- Торти, що випікають цілком. Цей вид торта бере свій початок з найдавніших часів. Торти виготовляються з дріжджового тіста і являють собою пироги з начинкою. Як правило вони начиняються горіхами, медом, фруктами, варенням. Зверху
торт цього виду може бути прикрашений глазур’ю і кремом.
- Торти, при приготуванні яких начинка і каркас готуються окремо. Ці торти почали випікати в Італії. Спочатку готується каркас – стінки і дно торта, а потім – начинка. Далі смачна начинка заливається в остиглий каркас і торт, якщо потрібно розігрівається, щоб придбати цілісність.
- Збірні торти. Це найбільш поширені вид торта, який готується і формується шарами. Окремо готуються коржі, начинка, крем, що прикрашають елементи. Потім торт складається послідовно шарами знизу вгору – коржі промазуються, укладається начинка, наносяться декоративні елементи.
Читайте також: Найпопулярніші види десертів
Види тортів по типу коржів:
- Бісквітні торти. Торти з бісквітного тіста виходять пишними і ніжними. Для досягнення потрібного смаку в бісквітні коржі додають ваніль, какао, горіхи та інші інгредієнти. Коржі просочуються і накладаються один на одного, між коржами укладається кремова, йогуртові або шоколадна начинка. Це найсмачніша і найпоширеніший різновид тортів.
- Вафельні торти. Найбільш постій в приготуванні вид торта, що складається з покладених один на одного вафельних коржів, змазаних кавовій або шоколадною масою. Такі торти виграють по простоті приготування часу зберігання, але програють за смаком.
- Пісочні торти. Готуються з розсипчастого пісочного тіста. Ці торти найдешевші в приготуванні. Начинка у таких тортів буває фруктова або кремова.
- Сирні. Цей вид тортів готується повністю з сирно-борошняної маси. Як правило сирний торт містить шматочки фруктів, які добре поєднуються з сиром.
Класифікація складових тортів за складністю конструкції:
- Одноярусні – торти складаються з одного ярусу.
- Двоярусні – торти складаються з двох ярусів. Тобто це два торти, які розташовуються на жорсткій каркасній конструкції один над іншим. Каркас потрібен для того, щоб розташований зверху ярус НЕ зім’яв нижній.
- Триярусні – торти складаються з двох ярусів. Конструкція аналогічна двох’ярусної, тільки тортів 3 і каркас передбачає розміщення 3-го торта.
Ярусів в складеному торті може бути і більше, зустрічаються і чотириярусні і п’яти ярусний торти і вище.
Види тортів по типу начинки і смаку:
фруктові;
йогуртові;
сметанні;
шоколадні;
З горіхами;
ванільні;
Зі згущеним молоком;
і так далі.
Класифікація тортів по типу оформляє матеріалу:
- Торти з кулінарної мастики. Кулінарна мастика виготовляється з цукрової пудри. Мастика робить торти більш гладким і завдяки своїй пластичності дозволяє робити складні декоративні елементи. Мастика входить до складу майже всіх найоригінальніших тортів.
- Торти з кремом. З крему, як правило, роблять візерунки і декоративні квіти на торті. Що не тільки дуже красиво виглядає, але і приємно на смак.
- Торти з глазур’ю. Глазур, як і кулінарна мастика, дозволяє зробити торт гладким і красивим. Крім цього шоколадна глазур дуже смачна.
- Торти з помадкою. Помадку використовують для зовнішнього покриття тортів. Вона проста в приготуванні і тривалий час зберігає свої властивості.
Види тортів за формою:
Круглі.
Квадратні.
Овальні.
Прямокутні.
Складної форми. Торти можуть бути будь-якої форми, наприклад, у вигляді меча, машини, цифр, серця, книги і так далі. Торти складної форми більш складні в приготуванні, тому, як правило і коштують дорожче.
Також торти можна класифікувати за місцем приготування:
Магазинні торти. Готуються за конвеєрним принципом, як правило, із застосуванням шкідливих добавок – барвників, стабілізаторів, ароматизаторів, – які дозволяють поліпшити смак і збільшити термін зберігання кулінарного виробу, але шкідливі для здоров’я. Магазинні торти одноманітні і не завжди смачні.
Домашні торти або торти на замовлення. Готуються спеціально для вас з любов’ю і теплом. При їх приготуванні використовуються з натуральних інгредієнтів в оригінальному дизайні на ваш смак. Такі торти радують як своєю красою так і смаковими якостями.
Ось приблизно так можна класифікувати торти. Тепер, знаючи якими бувають торти, вам буде простіше зробити правильний вибір. Вибирайте і їжте із задоволенням. Смачного!