Види тортів

Торт – традиційне, святкове блюдо на дні народження, весілля, корпоратив та інших святах. Цей десерт подобається не тільки дітям, а й дорослим. Зараз магазини рясніють великим різноманіттям тортів, і щоб не загубитися в цьому асортименті, потрібно хоч трохи розбиратися в їх різновидах. Ця стаття допоможе вам дізнатися про класифікацію та види тортів.

Торти можна класифікувати за різними критеріями, таким як 

  1. Спосіб приготування,
  2. Тип коржів,
  3. Складність конструкції,
  4. Тип начинки,
  5. Форма.

Класифікація тортів за способом приготування:

  • Торти, що випікають цілком. Цей вид торта бере свій початок з найдавніших часів. Торти виготовляються з дріжджового тіста і являють собою пироги з начинкою. Як правило вони начиняються горіхами, медом, фруктами, варенням. Зверху Види тортівторт цього виду може бути прикрашений глазур’ю і кремом.
  • Торти, при приготуванні яких начинка і каркас готуються окремо. Ці торти почали випікати в Італії. Спочатку готується каркас – стінки і дно торта, а потім – начинка. Далі смачна начинка заливається в остиглий каркас і торт, якщо потрібно розігрівається, щоб придбати цілісність.
  • Збірні торти. Це найбільш поширені вид торта, який готується і формується шарами. Окремо готуються коржі, начинка, крем, що прикрашають елементи. Потім торт складається послідовно шарами знизу вгору – коржі промазуються, укладається начинка, наносяться декоративні елементи.

Читайте також: Найпопулярніші види десертів

Види тортів по типу коржів:

  • Бісквітні торти. Торти з бісквітного тіста виходять пишними і ніжними. Для досягнення потрібного смаку в бісквітні коржі додають ваніль, какао, горіхи та інші інгредієнти. Коржі просочуються і накладаються один на одного, між коржами укладається кремова, йогуртові або шоколадна начинка. Це найсмачніша і найпоширеніший різновид тортів.
  • Вафельні торти. Найбільш постій в приготуванні вид торта, що складається з покладених один на одного вафельних коржів, змазаних кавовій або шоколадною масою. Такі торти виграють по простоті приготування часу зберігання, але програють за смаком.
  • Пісочні торти. Готуються з розсипчастого пісочного тіста. Ці торти найдешевші в приготуванні. Начинка у таких тортів буває фруктова або кремова.
  • Сирні. Цей вид тортів готується повністю з сирно-борошняної маси. Як правило сирний торт містить шматочки фруктів, які добре поєднуються з сиром.

Класифікація складових тортів за складністю конструкції:

  • Одноярусні – торти складаються з одного ярусу.
  • Двоярусні – торти складаються з двох ярусів. Тобто це два торти, які розташовуються на жорсткій каркасній конструкції один над іншим. Каркас потрібен для того, щоб розташований зверху ярус НЕ зім’яв нижній.
  • Триярусні – торти складаються з двох ярусів. Конструкція аналогічна двох’ярусної, тільки тортів 3 і каркас передбачає розміщення 3-го торта.

Ярусів в складеному торті може бути і більше, зустрічаються і чотириярусні і п’яти ярусний торти і вище.

Види тортів по типу начинки і смаку:

фруктові;

йогуртові;

сметанні;

шоколадні;

З горіхами;

ванільні;

Зі згущеним молоком;

і так далі.

Класифікація тортів по типу оформляє матеріалу:

  1. Торти з кулінарної мастики. Кулінарна мастика виготовляється з цукрової пудри. Мастика робить торти більш гладким і завдяки своїй пластичності дозволяє робити складні декоративні елементи. Мастика входить до складу майже всіх найоригінальніших тортів.
  2. Торти з кремом. З крему, як правило, роблять візерунки і декоративні квіти на торті. Що не тільки дуже красиво виглядає, але і приємно на смак.
  3. Торти з глазур’ю. Глазур, як і кулінарна мастика, дозволяє зробити торт гладким і красивим. Крім цього шоколадна глазур дуже смачна.
  4. Торти з помадкою. Помадку використовують для зовнішнього покриття тортів. Вона проста в приготуванні і тривалий час зберігає свої властивості.

Види тортів за формою:

Круглі.

Квадратні.

Овальні.

Прямокутні.

Складної форми. Торти можуть бути будь-якої форми, наприклад, у вигляді меча, машини, цифр, серця, книги і так далі. Торти складної форми більш складні в приготуванні, тому, як правило і коштують дорожче.

Також торти можна класифікувати за місцем приготування:

Магазинні торти. Готуються за конвеєрним принципом, як правило, із застосуванням шкідливих добавок – барвників, стабілізаторів, ароматизаторів, – які дозволяють поліпшити смак і збільшити термін зберігання кулінарного виробу, але шкідливі для здоров’я. Магазинні торти одноманітні і не завжди смачні.

Домашні торти або торти на замовлення. Готуються спеціально для вас з любов’ю і теплом. При їх приготуванні використовуються з натуральних інгредієнтів в оригінальному дизайні на ваш смак. Такі торти радують як своєю красою так і смаковими якостями.

Ось приблизно так можна класифікувати торти. Тепер, знаючи якими бувають торти, вам буде простіше зробити правильний вибір. Вибирайте і їжте із задоволенням. Смачного!

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Related Post